Värdshuset

Värdshuset Johanneslust

Då det gäller namnet  Johanneslust, så var det gamla värdshuset Johanneslust, som låg på tomten i hörnet av Sallerupsvägen och Håkanstorpsvägen, (där nu brf. Drivbänken ligger), som fick ge namn åt området på motsatta sidan.

Glanstiden för Johanneslust värdshus var på 1800 talet. Det var den 1 maj 1869 som krögaren Johan Magnusson slog upp portarna. Under åren fram till 1885, då Magnusson avled, var Johanneslust ett förlustelseställe vida känt och där man kunde dansa för 25 öre paret.

Folk kom åkande från stadens centrum i charabang för att träffas på värdshuset. Namnet Johanneslust kan man anta tillkom genom Johan, som kanske kallades Johannes och att där skulle förlustas var det inget tvivel om, så Johannes och lust blev Johanneslust.

Johanneslust huset ägdes sedan av en familj vid namn Andersson från 1905, huset revs i mitten av 90 talet, och hade då varit i familjen Anderssons ägo i fyra generationer.

Sydsvenskan har skrivit ett par trevliga artiklar Historien om ”Johanneslysst”  och ”Itt tihål fårr busa å fyllehånga”

Det här inlägget postades i Historia. Bokmärk permalänken.